Familiedannelse

Med et forløb hos en psykolog med fokus på familiedannelse arbejdes der med perioden fra før graviditet, til graviditet, fødsel, efterfødselstiden, barsel og spædbørn, småbørnsfamilier og barnets opvækst. Gennem samtaleterapi får du støtte, vejledning og nye perspektiver på din situation og udfordringer, og det gælder selvfølgelig både dig og en eventuel partner.

Psykolog i DK | Find Psykolog | Viden | Familiedannelse

Symptomer på problemer med familiedannelse

| Trusler | Diskrimination | Fysisk vold | Isolation | Misbrug | Familiekonflikter | Fordomme |  Følelsesmæssig invalidering | Ingen kommunikation | 

Hvad er familiedannelse, og hvem kan et psykologforløb med fokus på familiedannelse hjælpe?

Det kan være, at du oplever udfordringer med fertiliteten, og du skal i fertilitetsbehandling, eller at du har været det længe. Er du LGBT+-person der ønsker at stifte familie, kan du også have gavn af samtaler, der giver nye perspektiver og afklaring på, hvordan din familie skal se ud. Samtaleterapi kan også hjælpe dig, hvis du ikke trives som gravid og oplever fysiske eller psykiske udfordringer under graviditeten som f.eks. fødselsangst.

Efter fødslen kan et forløb med fokus på familiedannelse hjælpe dig og din partner, hvis I har været igennem en traumatisk fødsel eller fødselskomplikationer. Her er det vigtigt at prioritere tale om og bearbejdet oplevelsen, så I kan finde fodfæste som familie. 

Familiedannelsesområdet beskæftiger sig også med familieforberedelse og forældreskab F.eks. familier med spædbørn eller småbørn, og nogle af de udfordringer, der kan følge med. Det kan være, du oplever en konfliktfyldt hverdag, at dit barn ikke trives og har problemer med søvn, spisning eller følelsesregulering, eller at du er i tvivl, om hvordan du bedst muligt griber jeres udfordringer an. Her giver forløbet de nødvendige perspektiver og hjælp til et godt familieliv og trivsel mellem børn og forældre. 

Familiedannelspsykologer varetager også de tilfælde, hvor familiedannelsen ikke går som forventet. Det kan være aborter, misdannelser, spædbarnsdød, sygdom eller for tidligt fødte børn. Det kan være rigtig svært at håndtere på egen hånd, og det er helt naturligt, at du og en eventuel partner og børn, har brug for professionel hjælp til at bearbejde chokket, sorgen og tabet.

Læs flere artikler om familiedannelse skrevet af psykologer

Psykologer med speciale i familiedannelse

Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering
Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering

Før graviditet, fertilitet, tvivl og ønsket om at stifte familie

Du synes, det ser rosenrødt ud blandt venner og veninder, når der annonceres graviditeter på stribe. Men vejen mod graviditet er måske ikke så ligetil, som du havde håbet på. Tvivl, fertilitetsbehandling, ufrivillig barnløshed, abort og alternative familiedannelses-former: Der kan være mange årsager til, at et forløb hos en psykolog med fokus på familiedannelse, inden du stifter familie, kan være gavnligt. Samtalerne kan give dig og en eventuel partner de rette redskaber, nye perspektiver og et trygt rum til, at I kan komme godt igennem en svær tid.

Selv står du måske i en situation, hvor du og din partner ser forskelligt på, om I vil have børn, eller hvornår det skal være. At få børn er en stor beslutning, der for nogle par kræver mange overvejelser. Det kan være svært at sige farvel til det liv, du kender. Det er selvfølgelig vigtigt, at du og din partner får talt om nogle af de ting, der bekymrer jer. Her kan et forløb hos en psykolog, give dig og din partner et trygt rum til forstå hinandens perspektiver og finde en fælles fremtid.

Det samme gør sig gældende, hvis du overvejer adoption, er soloforælder, hvis du overvejer graviditet i en sen alder. Familiedannelsessamtaler er også for LGBT+-personer og regnbuefamilier, hvor du i samtaler med psykologen kan drøfte jeres overvejelser for, hvordan jeres familie skal se ud.

Når du og din eventuelle partner har taget beslutningen om, at I gerne vil være gravide, så oplever du måske, at det ikke forløber, som du havde forventet. En positiv graviditetstest endte måske ud i ufrivillig abort, knuste drømme, bekymringer og angsten for, at det vil ske igen. Måske kom den positive graviditetstest aldrig.

Der kan være mange årsager til, at du opsøger fertilitetsbehandling. I dag er hvert. 10. barn kommet til verden med hjælp fra fertilitetsbehandling, og du er langt fra alene. Der kan være mange følelser forbundet med at være i fertilitetsbehandling, og du oplever måske en sorg over, at du eller din partner har nedsat fertilitet. Et længere forløb med hormonbehandling påvirker dig psykisk med stress og angst, og uvisheden om fremtiden tærer på parforholdet. Med psykologsamtaler og familieforberedelser tager du hånd om dig selv i en situation, hvor alt virker til at være ude af dine hænder.

Under graviditet

Der kan være mange årsager til, at du kan have gavn af et samtaleforløb med fokus på familiedannelse. Når du eller din partner står med en positiv graviditetstest i hånden, sætter det en masse overvejelser i gang. Måske var det ikke planen, og du bekymrer dig om, hvordan det kommer til at påvirke dit liv. Det kan også være kulminationen på flere års forsøg, og du synes, at det føles utrolig sårbart.

Ingen graviditeter er ens, og det gælder både for det fysiske og psykiske forløb. Hvis du har forudgående udfordringer med depression, angst eller spiseforstyrrelse, kan det være en tryghed at have en professionel til at følge dig i din nye situation som gravid, kommende far eller medmor. Det samme gør sig gældende, hvis du gør dig tanker om forældreskabet, hvor oplevelser fra din egen barndom og opvækst, og hvad du vil gøre anderledes fylder. Ligesom du og din partner kan have brug for at reflektere over jeres samspil og forskellige syn på forældreskabet.

Som gravid, medmor eller far oplever mange at forløbet under graviditeten måske forløber anderledes, end du havde regnet med. Måske skubber du tanker om barnet væk og næsten glemmer din graviditet, eller du forsøger måske at planlægge alt ned til mindste detalje. Du oplever måske, at du er meget bekymret for barnet i maven, eller du har svært ved at forene dig med tanken om at skulle være forældre. Disse følelser kan være helt normale, men det kan også være, at du føler, det er noget, du har brug for at snakke om.

De fleste har hørt om efterfødselsdepression, men gravide og partnere kan også opleve at få angst eller blive deprimeret under graviditeten. De fysiske forandringer, eventuelle komplikationer, forventningerne, bekymringer, og det man kalder prænatal tilknytning (tilknytningen til det ufødte barn) begynder nemlig allerede i graviditeten. Et familiedannelsesforløb kan hjælpe dig mig at tage hånd om disse følelse, så du føler dig bedre rustet til at starte livet som forælder.

Kommende fødsel og bearbejdning af fødsel

Psykologsamtaler med fokus på fødsel, er for dig, der står overfor en forestående fødsel eller dig, hvor du eller din partner har været igennem et fødselsforløb, som du har brug for at bearbejde. Her kan et forløb med fokus på familiedannelse hjælpe dig med at forsone dig med fødslen.

Som gravid følger der, ud over tanker om forældreskabet, for mange også bekymringer for den forestående fødsel. Både for den fødende og for partneren. Fødselshistorier fra veninder, familie og nyhedshistorier om forholdene på fødegangen bekymrer mange, og du føler at fødslens gang er ude af dine hænder. Det kan også være, at du tidligere har været igennem en traumatisk fødsel, som du har brug for at bearbejde inden du skal føde igen. Det er meget vigtigt at tage hånd om fødselsangsten, og med et samtaleforløb hos en psykolog kan du få de rette værktøjer til at håndtere din angst og finde mere ro i fødslen.

Hvis du eller din partner netop har været igennem en traumatisk fødsel, er det vigtigt at for bearbejdet oplevelsen. Selvom det kan være svært at opsøge hjælp til sig selv, når man lige er blevet forældre, men er det vigtigt, at du prioriterer dig selv, når du har været igennem et svært fødselsforløb, der påvirker dig psykisk. Der kan være mange årsager til, at du synes, du har brug for at tage om fødslen. Hvis der har været komplikationer, du har været adskilt fra dit barn eller fødslen forløb helt anderledes, end du havde forventet. Fødsler er altid en stor oplevelse at gennemgå på godt og ondt. Både for den fødende og for partneren. Du kan have været igennem en fødsel, der på papiret forløb helt normalt ud fra et lægeligt synspunkt. Her er det stadig helt normalt at have behov for at tale om forløbet, hvis det har været en voldsom oplevelse for dig eller din partner. Derfor er det også vigtigt, at du hurtigt får den rette hjælp, du har brug for, for at bearbejde og forlige dig med fødslen.

Den nye familie

Fra den dag du står med dit nyfødte barn i armene, er dit liv forandret for altid. Et familiedannelsesforløb med fokus på forældreskab hos en psykolog, kan hjælpe dig med at finde fodfæste i familielivet. Det gælder både den nybagte familie, og dig der har små børn, og har udfordringer med f.eks. tilknytning eller trivsel.

Du vil opleve mange store følelser som nybagt forælder. Du er ikke herre over dine følelser, og mange vil opleve, at lykke og glæder blander sig med tristhed, følelsen af at være overvældet og frygten for ansvaret. Det kan også være at du har en følelse af, at du ikke gør det godt nok eller du har svært ved at knytte dig til dit barn. Måske har du svært ved at trivses i barselslivet. For nogle vil de svære følelser overskygge de gode, og du har måske svært ved at finde glæde i dit nye liv som familie. Nogle oplever efterfødselsreaktioner og efterfødselsdepression, og de fleste vil opleve en form for følelsesmæssig reaktion som nybagte forældre. For det er en enorm stor omvæltning, både for dit forhold, din hverdag og for dig selv. Derfor er det også vigtigt, at du får den hjælp, du har brug for i en udfordrende tid.

Dit barn eller spædbarn er måske svært at aflæse, og du synes, det er svært at tolke, hvad de har brug for. Du oplever måske også udfordringer hos dit barn, når det kommer til søvn, spisning eller følelsesregulering. Her kan du som forælder til småbørn også få glæde af samtaleterapi med fokus på familiedannelse, hvor der arbejdes også med din familie og dit barns trivsel og udvikling. Mange familier oplever udfordringer, mens børnene er små, og du kan med psykologsamtaler få en større forståelse for dit barns perspektiver og udvikling og arbejde på at få en bedre forældre-barn-relation og et barn og en familie i trivsel.

Hjælp til dig der oplever tab eller sygdom i forbindelse med familiedannelsen

Nogle gange udsættes mennesker for noget, der føles næsten umenneskeligt. En psykolog kan hjælpe dig, hvis du har mistet dit spædbarn. Det kan være svært at håndtere sorgen, når du står midt i en livskrise.  Det er helt naturligt, at du og en eventuel partner og søskende, under disse omstændigheder har brug for en hjælpende hånd til at bearbejde chokket, sorgen og tabet.

Med et samtaleforløb med fokus på familiedannelse, sorg og tab, bliver der taget hånd om jeres krise. Det gælder også, hvis du på anden måde oplever tab eller sygdom og komplikationer under graviditeten, fødslen eller efter fødslen. Du kan have gavn af et psykologforløb, hvis du oplever abort, at miste barnet sent i graviditeten. Det kan også være, hvis du oplever komplikationer under graviditet eller fødsel, eller hvis der under graviditeten eller efter fødslen finder ud af, at fosteret eller barnet har handicap eller misdannelser. I forbindelse med hospitalsindlæggelse,
hvis dit barn er for tidligt født, eller hvis dit barn bliver syg, kan et samtaleforløb hos en psykolog også hjælpe dig gennem processen.