Familierådgivning er professionel rådgivning, der er rettet mod familier, som oplever problemer, konflikter eller udfordringer i deres hverdag. Formålet med familierådgivning er at hjælpe familier med at opnå større forståelse for hinanden, styrke kommunikationen og løse de problemer, der skaber konflikter og uenigheder.
Psykolog i DK | Find Psykolog | Viden | Familierådgivning
| afmagt | bekymringer | frustrationer | konflikter | manglende overskud |
Du kender det sikkert, livet med børn er fuld af store følelser. Du står i en situation, hvor glæder, hyggelige stunder og ubetinget kærlighed overskygges af frustration, bekymringer, afmagt og manglende overskud. En familierådgiver kan hjælpe dig, dit barn og din familie med at finde tilbage til det gode familieliv.
Der kan være mange årsager til, at du og din familie har brug for familierådgivning. Som forælder står du med et kæmpe ansvar, og det er naturligt, at du i nogle situationer har brug for hjælp. Du og din partner har måske været igennem et hårdt forløb med sygdom eller kolik, da I blev forældre, og du føler, at I har brug for at finde fodfæste som familie. Du står måske på bar bund, når du skal sætte grænser for din 3-årige og få hverdagen til at fungere. Det kan også være, at du står i en situation, hvor dit barn har fået en diagnose, eller du fornemmer at dit barn har nogle særlige udfordringer, og du har brug for hjælp til at indrette jeres hverdag hensigtsmæssigt, så der både er plads til dit barn, søskende og dig og din partner.
Udfordringerne er mange, store som små. En familierådgiver kan give dig og din familie de rette redskaber, nye perspektiver og et trygt rum til, at I som familie kan få et familieliv, som I alle trives i.
Familierådgivning kan omfatte individuelle samtaler med familiemedlemmer og parterapi, ligesom der kan være gruppesamtaler, hvor alle familiemedlemmer deltager. Ofte vil familierådgivning have fokus på at lære familier, hvordan de bedst kan løse konflikter og kommunikere mere effektivt, så alle i familien kan føle sig hørt og forstået. Gennem familierådgivning kan familier opnå bedre trivsel, forebygge skilsmisse og skabe et godt og trygt familieliv.
Læs flere artikler om familierådgivning skrevet af psykologer
Psykologer med speciale i familierådgivning
Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen
Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen
Fra den dag du står med dit nyfødte barn i armene, er dit liv forandret for altid. Du og din partner har måske brug for råd og vejledning i, hvordan I kommer bedst muligt igennem overgangen fra at være et par til at være en familie. Du oplever måske, at mor- eller farrollen ikke falder dig naturligt, og du har svært ved at se dig selv i familielivet.
De samme følelser kan gøre sig gældende, når du har været igennem en hård fødsel eller efterfødselsforløb, hvis din baby har været syg, er for tidligt født eller I på anden vis har oplevet større udfordringer med jeres spædbarn. Sådanne oplevelser kan være svære at håndtere, mens du står i det, og det kan være nødvendigt at afsætte tid og rum til at få professionel hjælp til at arbejde med det. En familierådgiver kan hjælpe dig med at bearbejde dine oplevelser og arbejde med, at du og din partner og dit barn kan finde jer til rette i livet som familie.
Når dit barn rammer 2-3-årsalderen står du overfor nye udfordringer. Hvordan sætter du rammerne for en god hverdag? I denne tid oplever du måske, at dit barn begynder at sætte spørgsmålstegn ved alt. Derfor kaldes denne alder også ”trodsaleren” eller “selvstændighedsalderen”.
Nu kommer de store følelser på spil, og det ender ofte ud i konflikter, der kan tage pusten fra de fleste forældre. Dit barn vil ikke have tøj på og synes pludselig at skoene sidder dårligt, og det kan være en kamp at komme ud ad døren.
Dit barn begynder at have stærke holdninger til mad og vil kun spise få bestemte madvarer. Om aftenen har dit barn svært ved at finde roen og putningen trækker ud. Du føler måske, du går på æggeskaller, for at dagen ikke drukner i konflikter. Familierådgivning kan hjælpe dig med at forstå dit barns udvikling. Vi kigger på mønstre og adfærd i familien, og giver dig konkrete værktøjer til at hjælpe dit barn og din familie gennem dette udfordrende udviklingstrin.
Efterhånden som dit barn bliver ældre, vil du måske bide mærke i nogle meget udtalte karaktertræk. Du er i tvivl om det er normalt, eller om dit barn falder indenfor en diagnose. Hvis du oplever stærke karaktertræk eller mistrivsel hos dit barn, som påvirker din og dit barns hverdag, og som du er nysgerrig på eller bekymret for, kan du med fordel gøre brug af en familievejleder.
Det kan være, at dit barn har søvnproblemer, sociale udfordringer, udtalt motorisk uro eller sanseforstyrrelser. Dit barn bliver måske totalt opslugt af sine interesser, der på skift fylder alt for dem, dit barn er enormt viljestærk eller dit barn spekulerer meget over store emner som liv og død og har svært ved at lægge det fra sig igen. Mange karaktertræk er helt normale, og forældre vil opleve, at deres børn i højere eller mindre grad besidder nogle af dem. Dit barn behøver altså ikke at have en diagnose, for det kan være vanskeligt for familien. Med viden om børn og deres udvikling, kan en familierådgiver give dig og dine nye perspektiver og værktøjer, så I bedre kan håndtere udfordringerne.
Du kan også få hjælp til dit barn, hvis du venter på at dit barn skal til udredning i psykiatrien, eller hvis dit barn allerede har fået en diagnose. En familierådgiver kan hjælpe, hvis dit barn har ADHD, ADD, Autisme, Angst eller OCD. Det er en stejl læringskurve for alle i familien, når dit barn har særlige behov og udfordringer. En familierådgiver kan være vejen til bedre forståelse af symptomerne og til at kunne navigere i de udfordringer det giver i din familie. Det er nemlig vigtigt, at både du, din partner og dit barn og eventuelle søskende finder en måde at indrette jeres familieliv på, hvor der er plads til alle.
Børn, store som små, har brug for stærke relationer til deres forældre. Det gælder selvfølgelig også for dig og din teenager. Med hjælp fra en familierådgiver, kan du få råd og vejledning til at få et sundt forhold og en hverdag med færre konflikter og bekymringer.
Det virker som et øjeblik siden, at livet bestod af bleskift, godnatsang og en lille hånd, der altid var klar til at holde i din. Nu har du pludselig en teenager, som trækker sig fra familielivet, og du kan komme i tvivl om, hvordan din teenager egentlig har det.
Udfordringerne er mange, og du føler dig usikker i din nye rolle som teenageforælder. Lige fra dagligdagens konfliktløsning, når du skal sætte grænser eller når du er bekymret for din teenagers trivsel. Med familierådgivning får du professionel hjælp gennem individuelle samtaler eller sammen med din teenager. I arbejder på at styrke jeres relation og finde ud af, hvad der ligger til bunds for jeres udfordringer.
Fra barn til ung til voksen – dit barn gennemgår en kæmpe udvikling i teenageårene, og det påvirker uden tvivl jeres familieliv.
Hvor legetøjet før blev slæbt med ind i stuen, og du havde svært ved at finde tid til dig selv, oplever du nu, at døren til teenageværelset bliver lukket, så snart din teenager kommer hjem fra skole. Hvor dit barn før med glæde kom løbende, når der skulle laves pizza, spilles fodbold eller når I skulle på familietur, så oplever du nu, at din teenager trækker sig og ikke har ligeså meget lyst til at deltage i familielivet som før.
At opleve denne løsrivelsesproces og tab af kontakt til sit barn kan gøre ondt som forældre, og du føler, at din teenager har mindre brug for dig. Din teenager skal selvfølge have plads til at blive mere selvstændig, og du skal som forælder respektere deres grænser og behov for at være alene eller sammen med venner. Nogle vil også opleve, at deres teenager lukker sig helt inde i sig selv. I sådan en situation kan du blive i tvivl, om hvordan din teenager egentlig har det. Du kan føle dig afvist og bekymret for din teenagers trivsel.
Men dit barn har stadig brug for dig. Din familie er et fællesskab, et trygt helle, og det er vigtigt, at din teenager har en stabil og rummelig forælder til at guide dem gennem forandringerne – når de altså har brug for det. Selvom du synes, det er svært at finde ind til din teenager, og du ikke føler, at de viser interesse, så bærer du som forælder et stort ansvar for jeres forhold. Derfor vil du heldigvis også, med den rigtige tilgang, kunne styrke din relation med din teenager.
En familierådgiver kan give dig og din teenager de rette redskaber, nye perspektiver og et trygt rum til, at I som familie kan finde hinanden igen.
Når din familie går fra at være børnefamilie til at være teenagefamilie, kan det mærkes i hverdagen. Det kan give udfordringer og konflikter, og du kan føle, at du står på bar bund ift. at opdrage og sætte grænser for din teenager. Hvad skal du egentlig gøre, hvis din teenager ryger, pjækker og drikker og ikke hører efter, hvad du siger?
Som forælder kan du bliver usikker på din egen rolle og kigge meget efter andre forældre, mens du tænker over, hvor mange øl en 16-årig egentlig må drikke, hvornår skal en 15-årig være hjemme eller hvad du mon skal gøre, hvis du føler, at din teenager hænger ud med de forkerte venner. Hvad er normalt, og hvornår skal du være bekymret? Du er måske frustreret og føler dig magtesløs, når du oplever, at din teenager tager dårlige beslutninger. Du er i tvivl om, hvordan du opstiller regler og grænser samtidig med, at du respekterer din teenagers grænser? Dette kan give et konfliktfyldt familieliv, hvor du føler, at du glider længere og længere væk fra din teenager.
Som du nok har opdaget, er der altså stor forskel på at have en teenager og et barn. Derfor er tilgangen heller ikke den samme, når du skal opdrage dem, og få hverdagen til at fungere. Din teenager har brug for at blive hørt og forstået. Så selvom det er dig, der laver reglerne og sætter grænserne, så har din teenager brug for, at du viser dem tillid, møder dem respekt og at du inddrager dem i beslutninger, der omhandler deres liv. Hvis du forsøger at sætte grænser for dem, som du gjorde, da de var børn, vil du ofte opleve, at din teenager føler sig uligeværdigt behandlet og trækker sig. Derfor er det også vigtigt, at du og din teenager får hjælp til at udvikle jer og lære, hvordan I kommer problemerne til livs og kommer tilbage til et sundt forhold – selvom det viser sig på en anden måde end før.
En familierådgiver kan hjælpe dig og din teenager med at finde hinanden igen. Gennem råd og vejledning kan du få de nødvendige redskaber til at skabe et mere respektfuldt familieliv med færre konflikter.
Som forælder savner du måske tiden, hvor dit barn knap havde fået skoletasken af, før de var i gang med at fortælle om, hvad de havde lavet i skolen. Du mindes dengang I ved puttetid snakkede om dagen, der var gået. Dengang dit barn gik stolt med dig i hånden, når I var ude at handle. Du kendte dit barns venner, deres forældre, du vidste altid, hvor de var, og hvem de var sammen med.
Det er et kæmpe kontroltab for dig som teenageforælder, når du nogle gange må se i øjnene, at du ikke skal vide alt om din teenagers liv. Du skal respektere en lukket dør til teenageværelset og acceptere, at vennerne tager mere og mere tid fra familien. Heldigvis er du stadig en enorm vigtig del af din teenagers liv. Selvom det kan være, at du har brug for en hjælpende hånd, når du gerne vil finde tilbage til tiden, hvor den stod på kvalitetstid som familie; både i hverdagen over aftensmaden, hjemmehygge i weekenden og på familieferien.
Familierådgivningen kan få dig på rette spor og hjælpe med at finde tilbage til en god familiedynamik, hvor I trives og nyder hinandens selskab. Det skal selvfølgelig være på en måde, hvor I gør plads til alle i familien. Familierådgiveren kan hjælpe dig med at finde den rigtige tilgang, nye værktøjer, så din familie igen kan blive et attraktivt og trygt fællesskab.
Om Psykolog-i.dk
Hebo Group ejer denne hjemmeside og driver den i samarbejde med psykologer i hele Danmark. På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog. Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Kontakt
Alt det med småt
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135
Kontakt
Hebo Group Ejer og driver denne hjemmeside i samarbejde med psykologer i hele Danmark
Kontakt info.
Tlf: + 45 25 31 88 84
mail@hebogroup.dk
Kontor tid
Hverdage ml 10 og 13
Links
Psykolog i København
Psykolog i Odense
Psykolog i Århus
Psykolog i Ålborg
For Psykologer
Tilmelding
Priser
FAQ
Alt det med småt
Om Psykolog-i.dk
På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog.
Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135