Dysfunktionel betyder noget, der ikke fungerer ordentligt eller ikke opfylder sit formål på en effektiv måde. Dette kan anvendes på både fysiske og mentale tilstande eller situationer. For eksempel kan en person have en dysfunktionel ryg, som begrænser deres evne til at bevæge sig frit eller en familie have en dysfunktionel dynamik, hvor kommunikationen og samarbejdet, er problematisk og ikke effektivt. Det er vigtigt at identificere og tackle dysfunktionelle situationer, da de kan have en negativ indvirkning på en persons trivsel og livskvalitet.
Ordet Dys betyder fejlagtig eller imod. Ordet funktionelt betyder brugbart. Kort fortalt så er dysfunktionel det modsatte af velfungerende.
Psykolog i DK | Find Psykolog | Viden | Dysfunktionel
| trusler | diskrimination | fysisk vold | isolation | misbrug | familiekonflikter | fordomme | følelsesmæssig invalidering | ingen kommunikation |
Dysfunktionel kan være alt fra, et barn der ikke er lige så velfungerende i klassen som de andre elever. Det kan også være medarbejderen på arbejdspladsen der har et alkoholmisbrug og grundet dette misbrug så er han/hun ikke lige så velfungerende som de andre medarbejdere på arbejdspladsen. Det kunne også være en person der følelsesmæssigt og socialt fungerer dårligt, med konflikter og problemer til følge.
Et ord der også kan beskrive det dysfunktionelle er “belastet”, det kunne være en beskrivelse a la “psykisk belastet”
Endnu et ord der kan bruges til at beskrive dysfunktionel er ordet nedsat. Det kunne være en “nedsat funktionsevne i familien” dermed sagt at familien er dysfunktionel.
Det er vigtigt at identificere og tackle dysfunktionelle situationer, da de kan have en negativ indvirkning på en persons trivsel og livskvalitet. Terapi, træning eller andre interventionsmetoder kan hjælpe med at håndtere eller overvinde en dysfunktionel tilstand eller situation.
Læs flere artikler om dysfunktionalitet skrevet af psykologer
Psykologer med speciale i Dysfunktionelle familier
Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen
Når der tales om graden af dysfunktionalitet så er det vigtigt at fastslå med det samme, at det rammer alle samfundslag. Den nedsatte funktionsevne kan opstå i alle sociale lag og varierer i mange forskellige trin. Fællesnævneren er de underliggende mekanismer der skaber det belastede miljø omkring dysfunktionalitet.
I psykologiensverden betyder dysfunktionalitet at en eller flere personer ikke fungerer på en hensigtsmæssig måde, det vi vil omtale som en “normal” måde. Det kan være at personen, socialt og følelsesmæssigt fungerer dårligt og derved skaber konflikter og derefter problemer til følge.
Eksempler på en person der fungerer socialt dårligt:
Kendetegnene er klarer for typiske dysfunktionelle familiers mønstre. Hemmeligheder og usagte ting er det der kendetegner alle dysfunktionelle familier. Alle de ting der sker bag lukkede døre som venner, naboer og andre ikke oplever. Disse ting bliver for en hver pis hemmeligholdt. Derfor er der mange der aldrig opdager hvis en eller begge forældre drikker for meget alkohol. Det kan også være en anden form for misbrug der hemmelighedholdes. Det kan være alt fra ludomani, omsorgssvigt til vold eller sensuelt misbrug i hjemmet.
Hvis du har haft en dysfunktionel opvækst går du sikkert rundt med en enorm skyldfølelse hvis du eksempelvis sætter dig selv frem for en anden. Du kan også være fyldt med en følelse af manglende eksistensberettigelse. Hvis du bryder med de dysfunktionelle træk så vil du opleve en sund livsverden. Du vil glædes over humor, du vil kunne sige hvad du har behov for og dit liv vil blive fri for hemmeligheder.
En dysfunktionel familie kendetegnes ofte ved, at der er evige konfliktfyldte dramaer mellem familiemedlemmerne. Det kan være kommunikationen mellem barnet og familien der er konfliktfyldt og fyldt af negative ord eller tone. Når et barn konstant mødes af negativ dialog, modtager barnet ikke en følelsesmæssig omsorg eller anerkendelse fra familien.
De dysfunktionelle familier har ofte et “sort får” eller en syndebuk, der får skylden for alt. Dette vil hænge ved barnet længe efter det er trådt ind i de voksnes rækker. Samspillet i den dysfunktionelle familie vil sikre at barnet bliver et uundgåeligt offer / syndebuk i den evige intense og emotionelle familie konflikt.
Konsekvensen ved at barnet konstant bliver udsat for dette grove svigt kan være katastrofal. Når et barn hele tiden udsættes for massiv følelsesmæssig omsorgssvigt bliver det ofte skadet for livet. Det stres som barnet bliver udsat for kan medvirke til at hæmme barnets udvikling. Et højt stress-hormon hæmmer nervesystemet og hjernen i en normal udvikling. Denne manglende udvikling kan senere fører til psykiske belastninger, sygdomme eller somatiske ubehagstilstande.
Hvis du er vokset op i en psykisk belastet familie så kan du sener i livet få udfordringer med at indgå i nære relationer. Desværre er risikoen stor, for at du kopierer din opvækst og selv etablerer et dysfunktionelt forhold. Dette kan både være i parforholdet, med din familie, på arbejdet eller blandt dine venner.
Du bør se på muligheden for om konflikthåndtering kan hjælpe dig med din mistrivsel og konflikthåndtering. Det kan være at du stadig kæmper med at vinde respekt eller du har måske valgt familien fra, så du føler dig ensom og alene. Disse følelser kan forhindre dig i at udvikle dig personligt. Hvis du arbejder med din fortid vil du kunne forbedre dit sociale samspil og skabe et liv med velfungerende forhold til familie, venner og på arbejdet.
Om Psykolog-i.dk
Hebo Group ejer denne hjemmeside og driver den i samarbejde med psykologer i hele Danmark. På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog. Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Kontakt
Alt det med småt
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135
Kontakt
Hebo Group Ejer og driver denne hjemmeside i samarbejde med psykologer i hele Danmark
Kontakt info.
Tlf: + 45 25 31 88 84
mail@hebogroup.dk
Kontor tid
Hverdage ml 10 og 13
Links
Psykolog i København
Psykolog i Odense
Psykolog i Århus
Psykolog i Ålborg
For Psykologer
Tilmelding
Priser
FAQ
Alt det med småt
Om Psykolog-i.dk
På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog.
Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135