Fødselsdepression er en depression, der rammer kvinder i forbindelse med fødsel. Det er en alvorlig tilstand, der kan have negative konsekvenser for både moderens og barnets trivsel. Depressionen kan have mange årsager, herunder hormonelle forandringer, fysisk og følelsesmæssig belastning, tidligere psykisk sygdom og sociale faktorer.
Psykolog i DK | Find Psykolog | Viden | Fødselsdepression
| Tristhed | Tab af interesse og glæde | Humørsvingninger | Søvnproblemer | Følelse af værdiløshed | Nedsat energi |
Kærlighed ved første blik. Det er sådan, du tænker, at du burde føle, når du ser din nyfødte baby. Du føler bare intet. Der er tomhed, og du har mere lyst til at lægge alt ansvar fra dig og begynde at græde. Har du hørt om fødselsdepression? Fødselsdepression er en reaktion, du kan få i forbindelse med graviditet, fødsel eller som nybagt mor til et spædbarn. Tilstanden kan være så invalidende, at din fødselsdepression overskygger din kærlighed til din nyfødte baby. Måske elsker du overhovedet ikke din baby på nuværende tidspunkt?
Fødselsdepression skal du derfor ikke spøge med. Livet som nybagt mor eller far er i forvejen en stor livsomvæltning, og du kan føle dig overvældet. En fødselsdepression komplicerer det hele yderligere. Normalvis skal du lige vænne og justere dig til en ny tilværelse, og det er ikke unormalt, at der går lidt tid før, du forelsker dig i din baby. I skal jo lige lære hinanden at kende. Oplever du ingen ændring i din tilstand efter et stykke tid, bør du overveje at søge hjælp og lade dig vejlede af din sundhedsplejerske, læge eller psykolog, om du muligvis lider af fødselsdepression?
Læs flere artikler om fødselsdepressioner skrevet af psykologer
Psykologer med speciale i fødselsdepressioner
Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen
Bliv klogere på, hvad fødselsdepression er, hvilke symptomer, du skal være opmærksom på, scenarier du kan relatere dig til, og hvordan du får det bedre.
Behandling af fødselsdepression kan omfatte psykoterapi, medicin eller en kombination af begge dele. Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du oplever symptomer på fødselsdepression, da der er effektive behandlingsmuligheder, der kan hjælpe dig med at komme tilbage til dit normale liv og nyde din nye rolle som mor.
En fødselsdepression, på fagsprog postpartum depression, er en hyppig komplikation udløst i forbindelse med graviditet, fødsel eller i de første måneder med et spædbarn. Tilstanden kan variere fra mindre gener til alvorlig depression. Du oplever ændringer i dit fysiske, adfærdsmæssige og mentale jeg.
Depressionen påvirker, at dine tanker, følelser og opførsel er negativ influereret. Du vil opleve at være i en tilstand præget af gennemgående tristhed, manglende lyst, motivation og glæde ved de ting, du plejer at nyde. Du har svært ved at finde glæde i din rolle som mor eller far, og du kan opleve en følelse af håbløshed.
Der findes adskillige symptomer på fødselsdepression. Få et overblik over, hvilke symptomer, du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at du lider af en fødselsdepression.
Går du og er nedtrykt, og kan slet ikke finde glæden i at blive mor eller far? Nedtrykthed er en væsentlig symptom på fødselsdepression, og er ofte ledsaget af gråd. I stedet for at smile og være glad over det nye liv, I har skabt, er din hverdag fyldt med bekymring, mangel på glæde og tåre. Du kan græde over og lade dig slå ud af ingenting. For eksempel kan bryde ud i gråd, fordi din partner er kommet hjem med den forkerte tandpasta.
Du har manglende begejstring ved ting, du plejer at kunne lide. Det kan være, at du var glad for at være social og tage på café med venner og veninder. I stedet isolerer du dig selv derhjemme med baby, da du ikke kan nyde eller overskue at komme ud mere.
Kan du ikke kende forskel på dag og nat mere? Du oplever konstant træthed i selskab med søvnløse nætter. Du er derfor altid omtåget, og kan have besvær med at huske og koncentrere sig.
Mærker du, at du ingen lyst har til mad? Du vågner op og morgenen, og i stedet for at tage en bid mad, springer du morgenmaden over og nøjes med en kop kaffe. Det bliver middag, og du er stadig ikke sulten. Du tager i stedet noget at drikke og en lille snack for at få lidt energi. Det bliver aften, og du orker ikke at lave aftensmad. Du tager derfor blot en lille let ret for at stille den lille sult, du har opbygget i løbet af dagen med begrænset madindtag, og nu er det snart sengetid. Et symptom på fødselsdepression er, at du kan opleve at have nedsat appetit og få ændring i vægt.
Virker livet så uoverskueligt, at du ikke kan se en ende på dine lidelser? Du mister din selvtillid, fordi du sætter spørgsmålstegn ved om, du kan klare ansvaret for din lille baby. Du mister din selvfølelse, og gør ikke noget godt for dig selv, som at tage en pause. For eksempel en lille gåtur alene i skoven. Tage ud og drikke en kop kaffe med en ven eller veninde. Eller tage en lur, mens familie eller venner passer den lille. Du lever med selvbebrejdelse og skyldfølelse over, at du ikke er den mor eller far, du forestillede dig at være. Måske havde du drømmen om at amme, men det lykkedes ikke, og du må i stedet give flaske. Du giver dig selv skylden for, at amningen ikke kom op ad køre. Måske har du ikke overskud til at være 100 procent nærværende for din baby i alle døgnets timer og lave sjove aktiviteter. Det er helt okay. Men i stedet for at sige pyt, bebrejder du dig selv. I værste tilfælde kan du få tanker om selvmord og død, og det kan være alvorligt.
Vær opmærksom på dine symptomer, og søg hjælp hvis du er det mindste i tvivl om, du kan lide af fødselsdepression.
Det er normalt at opleve en fødselsreaktion, når du bliver forældre. Det er en stor livsomvæltning for mor og far at have en lille baby at tage sig af. Du oplever at være i et virvar af følelsesmæssigt kaos med minimal søvn, nyt ansvar og ændring af hverdag.
Hvis du oplever symptomer på fødselsdepression, som nedtrykthed, nedsat appetit, mangel på motivation og glæde, skal du være opmærksom på koncentration og hvor længe symptomerne er til stede. Er de til stede det meste af dagen, omkring hver dag i mindst to uger, er grænsen mellem en normal fødselsreaktion og en fødselsdepression nået.
For at finde ud af, om dine symptomer på fødselsdepression er forbigående og forårsaget af søvnunderskud på grund af vågenætter og stort ansvar, kan du i en periode prøve at få aflastning. Ved at få en pause, hvor du får søvn og bliver udhvilet, vil du lettere kunne distinktere, hvorvidt dine symptomer er normale fødselsreaktioner og afhjulpet af pausen, eller om dine symptomer er vedvarende og konstante.
Oplever du angst eller depression efter fødsel
Angst er ligeledes en hyppig tilstand efter en fødsel og kan forveksles med en depression. Tilstanden er langt mere svingende, hvor depressionens symptomer er konstante. Angst er både en lidelse i sig selv, men kan også være et symptom tilstede ved eksempelvis depression.
Har du haft svært ved at glæde dig i din graviditet? Har din graviditet været overskygget af bekymringer og negative følelser, der har påvirket dig mentalt og fysisk?
At være gravid er ikke altid en dans på roser. Du skaber et nyt liv i din mave. Et sandt mirakel. Men du gennemgår også en kæmpe udvikling, der både påvirker krop og hjerne.
Din krop ændrer sig, og du oplever måske at tage på i vægt, få strækmærker, vand i krop, bækkenløsning, vejrtrækningsproblemer, træthed, plukveer og/eller svangerskabsforgiftning. Graviditet er en stor belastning på din krop, og det kan være en kæmpe hæmning i din dagligdag. Det kan være, at du har svært ved at acceptere de store ændringer, du gennemgår, og at graviditeten har sat begrænsninger for dig. I stedet for at se alt det positive ved din graviditet, og det vidunder du er i gang med at skabe, har du allerede inden fødslen negative følelser forbundet med din baby. Du føler, at baby er årsagen til, at du har det dårligt. Og selvom du er klar over, at dine tanker er irrationelle, ændrer det ikke på, at du føler dig nedtrykt over ændringerne og har mistet din selvtillid.
Det er ikke kun din krop, der gennemgår stor forvandling. Din hjerne ændrer sig også. Du er påvirket af hormoner, og det kan gøre, at du svinger i humør. Du kan gå fra være super glad til grædefærdig på nul komma fem. Du gennemgår stor udvikling, og du er ved at se realiteten i øjnene, at du skal være mor. I livet som mor medfører en masse bekymringer, og de starter allerede i graviditeten. Er du præget af bekymringer og har du svært ved at glæde dig over din graviditet? Det kan være en ond spiral. Dine bekymringer kan måske starte som små uskyldige tanker om din baby har det godt. Med tiden udvikler de sig til tvangstanker, og du frygter hver gang, du skal til scanning, om baby er sund og rask. Du kan hverken sove eller spise, og du har skyldfølelse over ikke at passe godt nok på dig selv, og vil bebrejde dig selv, hvis der skulle ske baby noget.
Passer du godt på dit fysiske og mentale helbred under graviditeten? Eller føler du, at dine graviditetsomstændigheder er ved at drive dig til vanvid? Det kan være en god idé at tage en snak med din jordemor om både din fysisk velbefindende, men i den grad også din følelsesmæssige velvære. Det kan være, at I bliver enige om, at du skal opsøge en professionel psykolog, der kan give dig nogle redskaber til at gøre din graviditet bedre.
En traumatisk fødsel er ikke lig med, at du lider af fødselsdepression. En traumatisk fødsel kan dog øge risikoen for depression. Som fødende er du allerede i en sårbar position, og ved at opleve et traume under fødslen, er du ekstra udsat.
Oplevede du fysiske komplikationer under din fødsel? En fysisk komplikation kan være en alvorlig blødning, hvor din krop lider ekstra belastning, og du udmattes yderligere.
Oplevede du at skulle have akut kejsersnit, fordi komplikationer under fødslen truede dit og dit barns helbred. Det kan være svært for din hjerne at adaptere til den nye situation, og måske sætter det en forskrækkelse i dig, der sidder i kroppen og er svær at komme af med.
Måske er dit fødselstraume en af de værste oplevelser, du som forældre kan udsættes for? Gennemgår du en alvorlig sygdomsforløb med din baby, der kæmper for sin overlevelse? Eller er du på neonatal afdelingen med din for tidlig fødte baby, der er koblet til diverse ledninger for at få hjælp til at spise og trække vejret?
I værste tilfælde har du måske oplevet et fødselstraume med en dødelig udgang? Om det er din baby, partner eller forældre, der er afgået ved døden op til, under, eller efter din fødsel, kan en så forfærdelig situation sætte så dybe spor i dig, at du udvikler en fødselsdepression.
Oplevede du et traume i forbindelse med din fødsel? Hvordan har du bearbejdet din traumatiske fødsel? Oplever du symptomer på fødselsdepression? Husk at opsøge hjælp og få nogle til at gribe dig i dine sårbare perioder, så du kan komme på benene igen.
Det er en stor omvæltning at blive mor og far. Du havde forventet, at de morinstinkt ville sparke døren op med det samme? Og dit beskyttergen som far ville fylde ethvert rum, du gik ind i. I stedet føler du dig sårbar i selskab med dit spædbarn.
Du havde måske forestillinger om at svæve på den lyserøde sky i ren og skær forelskelse i dit lille spædbarn. Men realiteten rammer dig, som en kold mur. Du føler dig utilstrækkelig og går rundt med ”forbudte følelser”. Du vil gerne elske dit barn, men du gør det ikke. Lyden af babygråd får dig til at ville begrave dig under dynen, i stedet for at føle trang til at tage baby op og trøste. Din verden ramler sammen.
Du har decideret ærefrygt overfor at røre din baby. Du er simpelthen bange for at skade din baby. Uden at det er din hensigt.
Livet på barsel er heller ikke, som du har forventet. I stedet for at hygge dig på barsel, er du præget af isolation og ensomhed, og du oplever at være i en ekstrem sårbar situation.
At være nybagte forældre er en sårbar situation, hvor I skal lære det lille væsen, I har skabt, at kende. Der er ikke den store tid til tosomheden længere. Dagene er lange og nætterne søvnløse. Men hvor de fleste forældre får ny energi af at se deres lille ny smile eller nå en ny milepæl, føler du hverken glæde eller begejstring. Du føler dig bare udmattet.
Husker du at passe på dig selv? Ved at pleje dig selv og gøre noget godt for dig selv, hjælper du også dit forhold til din baby. Kontakt en professionel psykolog i dit lokalområde, hvis du har brug for hjælp til at overkomme dine negative følelser og i stedet blive glad i forældreskabet.
Som nybagt far bliver du oftest overset i forhold til mor og barn. Mænd kan dog ligeledes rammes af fødselsdepression. Som mand reagerer du sikkert anderledes, og det kan være, at du i stedet kan nikke genkendende til at begrave dig i arbejde for at lukke af for dine tanker? Måske kan du ikke overskue dit liv, og du dulmer dine smerter med alkohol eller stoffer? Heldigvis er der kommet større fokus på, at mænd også kan lide af fødselsdepression, og der er hjælp at hente til dig.
For at få det bedre efter en fødselsdepression, er det bedste, du kan gøre for dig selv, at opsøge hjælp. Du kan lade dig rådgive af din sundhedsplejerske. Alt for mange kvinder og mænd får ikke stillet diagnosen, og modtager derfor ikke den rette hjælp, fordi de ikke henvender sig. Det kan i værste fald få alvorlige konsekvenser for dit eget helbred, og det kan påvirke dit forhold til dit barn.
Når du kommer i behandling for fødselsdepression, vil der være fokus på, hvordan du får din normale sindstilstand tilbage og stabiliseret igen. Hvordan du kan forebygge et anfald, hvordan du undgår at påføre selvskade, og hvordan forholdet mellem dig og dit barn kan forbedres.
For at gøre det nemmere for dig at overskue, hvor du kan opsøge hjælp, har vi samlet et katalog af professionelle psykologer i dit lokalområde, der har speciale i gravide og fødselsdepressioner.
Om Psykolog-i.dk
Hebo Group ejer denne hjemmeside og driver den i samarbejde med psykologer i hele Danmark. På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog. Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Kontakt
Alt det med småt
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135
Kontakt
Hebo Group Ejer og driver denne hjemmeside i samarbejde med psykologer i hele Danmark
Kontakt info.
Tlf: + 45 25 31 88 84
mail@hebogroup.dk
Kontor tid
Hverdage ml 10 og 13
Links
Psykolog i København
Psykolog i Odense
Psykolog i Århus
Psykolog i Ålborg
For Psykologer
Tilmelding
Priser
FAQ
Alt det med småt
Om Psykolog-i.dk
På Psykolog i dk får du nemt kontakt med en autoriseret psykolog.
Du kan både få et overblik over de forskellige psykologer og finde kontakt informationer eller booke direkte i psykologens kalender.
Besøg gerne bloggen og få ny og spændende viden direkte fra psykologerne
Copywrite 2023 | Hebo Group ApS | Rørbæksøvej 10 | 7361 Ejstrupholm | Cvr 36539135