Parterapi

Et forløb i parterapi kan hjælpe dig og din partner med at få større forståelse for hinanden og bryde ud af uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. Du og din partner vil gerne genfinde kærligheden. I savner hinanden, men sidder fast i en hverdag, der i højere grad består af konflikter og diskussioner end gode snakke og kærlig kontakt. Måske føler du, at din partner har givet op, har trukket sig ind i sig selv, og at I ikke længere har et fælles liv udover børnene. Med et forløb hos en parterapeut prioriterer I at arbejde på jeres forhold. I vil få større indsigt i hinandens perspektiver og sammen arbejde hen mod et samliv, I trives i.

Symptomer på at Parterapi kan være en løsning

| skænderier | diskussioner | konflikter | ingen intimitet | sygdomsforløb i familien | børn med ADHD | tillidsbrud | utroskab | ingen kommunikation | 

I hvilke situationer kan parterapi hjælpe mig og min partner?

De fleste par vil på et tidspunkt stå i en situation, hvor I har nogle uforløste konflikter og handlemåder, som tærer på jeres forhold. Her kan et forløb med parterapi hjælpe jer med at finde tilbage til hinanden.

Der kan være mange årsager til, at I kan få gavn af at snakke med en professionel om nogle af jeres udfordringer. Du og din partner oplever måske, at I har de samme skænderier og diskussioner igen og igen. At kommunikationen mellem jer ofte er dårlig, ukonstruktiv eller fjendtlig. Det kan være, at du oplever, at din partner trækker sig, og at I er gledet væk fra hinanden. I er ikke længere tætte. Du er måske i tvivl, om din partner stadig vil jeres forhold. Nogle par opsøger også parterapien forebyggende. Simpelthen for at få nye perspektiver og redskaber til at bibeholde et godt forhold og tage eventuelle konflikter i opløbet.

Mange par med børn oplever også, at børnene ændrer dynamikken i deres forhold markant. Måske føler I, at I er gået fra at være kærester til at være forældre eller et team. Selvom I har det godt i familien og med børnene, så savner I hinanden, tosomheden og måske intimiteten. Det kan også være I, at forskelligheden er blevet tydelig i jeres roller som forældre.  I er uenige om børneopdragelse, hvordan hverdagen fungerer bedst muligt, og I føler, at det hele går op i planlægning, koordinering og konflikter. Det samme kan gøre sig gældende, hvis I er en sammenbragt familie.

Der kan også være specifikke hændelser, der gør, at I har brug for hjælp. Det kan være, hvis en af jer eller jeres børn går igennem et længere sygdomsforløb, der tærer på overskuddet og parforholdet. Du eller din partner har ADHD eller andre diagnoser, og I ønsker større forståelse for hinandens udfordringer og behov i parforholdet.

Læs flere artikler om fødselsdepressioner skrevet af psykologer

Psykologer med speciale i Parterapi

Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering
Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering
Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering
Hvis der sker tillidsbrud i forholdet som f.eks. utroskab, oplever mange par en akut krise. Nogle gange er det en kulmination på længere tids problemer. Lige meget hvad, kan det være en stor udfordring at stå alene med, når tæppet er blevet revet væk under en.

Parterapi kan være det trygge rum I har brug for, for at åbne op, blive klogere på hinandens perspektiver, lægge de dårlige vaner fra jer og finde tilbage til hinanden som par.

Hvad taler man om til parterapi?

Mange par er nysgerrige på, hvad man kan forvente af parterapi, hvad man egentlig snakker om til parterapi, og om man skal forberede noget hjemmefra. Hvad spørger parteraput om, og hvad nu hvis der er noget, jeg ikke har lyst til at snakke om?

Det er selvfølge helt op til jer, hvad I synes, I har brug for at snakke om. Det er helt naturligt at have nogle forbehold, og at have brug for lidt tid, før I føler jer trygge ved at åbne helt op. Oftest vil man til parterapi tale om dynamikker og mønstre for at finde ud af, hvad der ligger til grund for jeres udfordringer. Når du og din partner møder op til parterapi første gang, er det en god idé, at I har tænkt over, om der er nogle specifikke udfordringer eller hændelser, I gerne vil snakke om og arbejde med.

I parterapi kan du og din partner finde årsagen til jeres udfordringer, blive opmærksom på hinandens følelser og ønsker. Derefter kan det være en mulighed, at I får nogle hjemmeøvelser og redskaber, som I kan bruge i hverdagen, mens I stadig går til terapi. På den måde arbejder I hele tiden på jeres relation.

Nogle psykologer arbejder med specifikke metoder indenfor parterapi. Det kan f.eks. emotionsfokuseret parterapi, hvor man arbejder med interaktionsmønstre, eller det kan være imago, hvor I arbejder med at få større forståelse for hinanden, og hvilke følelser der ligger til grund for jeres konflikter, så i aktivt kan arbejde med at skabe mere hensigtsmæssige handlingsmønstre.

Parterapi ved brud eller skilsmisse

Du føler måske at dit ægteskab eller parforhold ikke er til at redde, og du tænker, at det er for sent med parterapi. Det kan være, at I allerede er nået frem til, at I vil gå fra hinanden. Det kan også være, at den ene part i forholdet ønsker at gå hver til sit, mens den anden ønsker at arbejde videre med jeres forhold. Uanset hvad jeres udgangspunkt er, så kan parterapi hjælpe dig og din partner med at styrke jeres relation, hvad enten det er som par eller hver for sig.

Hvis I er indstillet på at arbejde for jeres forhold, kan et forløb i parterapi være det, jeres forhold har brug for, hvis I føler I står ved en skillevej og er i tvivl, om I skal fortsætte sammen eller gå hver til sit. En psykolog med speciale i parterapi kan give jer et trygt rum, hvor I kan arbejde på jeres forhold. Det handler ikke om at finde skyldner, men om at forstå hinandens adfærdsmønstre, og lære at kommunikere konstruktivt og finde de rette værktøjer til at få et mere hensigtsmæssigt sammenspil. 

En parterapeut kan også hjælpe dig og din partner godt igennem skilsmissen. Det kan være hensigtsmæssigt at diskutere nogle af de svære beslutninger, der vedrører jeres børn og jeres fremtid med en professionel til stede. På den måde investerer I ijeres fremtidige samarbejde, og finder frem til, hvordan I ønsker, at fremtiden skal se ud, så du, din partner og jeres børn kan trives som skilsmissefamilie.