Børnepsykolog

Psykologhjælp og terapi til børn og unge. Med et forløb hos en børnepsykolog får du større forståelse for dit barns udvikling, perspektiver og følelsesliv. En børnepsykolog kan med terapi og de rette værktøjer hjælpe jer med at navigere i de udfordringer, dit barn og din familie står i. En børnepsykolog kan også stille diagnoser, hvis det bliver aktuelt.

Psykolog i DK | Find Psykolog | Viden | Børnepsykolog

Symtomer dit barn kan udvise, der kan give anledning til at opsøge en børnepsykolog

| dit barn er ked af det og trist | lavt selvværd | angst eller depression | dit barn har mistet en ven eller et familiemedlem | forældre-barn-relation er udfordret | forældre skal skilles | dit barn har skolevægring | dit barn har en diagnose ADHD, OCD, Autisme (eller du har en formodning om det) | laver selvskade | oplever uforklarlige fysiske symptomer f.eks. hovedpine, mavepine eller svimmelhed |

Har dit barn brug for psykologhjælp?

Du kan som forældre være i tvivl om, hvorvidt dit barn kan få gavn af et forløb hos en børnepsykolog. Der kan være mange årsager til, at du er bekymret for dit barn. Måske oplever du, at dit barn er trist, ikke vil i skole eller har lavt selvværd. Du er bekymret for om dit barn har angst eller depression. Det kan også være, at du har en formodning om, at dit barn har en diagnose som ADHD, OCD eller at dit barn befinder sig på autismespektret.

Hvordan kan et forløb med terapi hos en børnepsykolog hjælpe mit barn?

Når dit barn har nogle udfordringer, er det som forældre svært at vurdere, hvad der er normalt eller forbigående. De fleste børn vil gennem deres udvikling gennemgå perioder med forbigående vanskeligheder. Det kan være at dit barn har svært ved at sidde stille, stammer eller har angst for fx mørke eller adskillelse fra forældre. For de fleste børn er dette forbigående og vil gå over af sig selv. Det kan også være at dit barn har nogle udprægede karaktertræk, som du er bekymret for. Det kan være, at dit barn er meget genert, særligt sensitiv eller viljestærk. Din barn har søvnproblemer, udtalt motorisk uro eller bliver meget vred eller ked af det og har svært ved at følelsesregulere. Måske har dit barn det svært socialt eller i børnehaven eller skolen. Mange børnepsykologer tilbyder en uforpligtende snak eller en indledende samtale, så I sammen kan nå frem til, om dit barn har brug for og kan få gavn af et terapiforløb.

 

Hvordan forløbet hos en børnepsykolog kommer at foregå afhænger af problematikken, dit barns alder og jeres ønsker for forløbet. Ved mindre børn vil det ofte være mest relevant med samtaler mellem psykologen og jer forældre uden jeres barn. Her vil I sammen med børnepsykologen drøfte jeres barns udfordringer og I vil ofte få nogle værktøjer, I kan bruge i hverdagen.

Læs flere artikler om børnepsykologi skrevet af psykologer

Psykologer med speciale i børn med depression

Picture of Sefika Arpaci Dehn

Sefika Arpaci Dehn

Speciale i børn med depression
Bredgade 45, 1, 1
7400 Herning
Tlf +45 28 43 42 43

Se ledige tider
Picture of Top placering <br/>Bliv vist her

Top placering
Bliv vist her

Du kan blive vist her i 30 dage
Hvis du udgiver en artikel
Kontakt readaktionen

Læs om Topplacering

Nogle psykologer benytter sig af specifikke terapiformer.

Eksempler på dette er:

Sandterapi

Sandterapi eller sandplay er en form for terapi, der giver børn mulighed for at udtrykke deres indre følelsesliv næsten uden ord. Terapien foregår i et rum med to sandkasser. En med tørt sand og en med vådt sand. Derudover får barnet adgang til en række figurer, legetøj og genstande. Barnet vælger selv nogle ting ud og placerer dem i sandet. Genstandene symboliserer forskellige personer, følelser og oplevelser for barnet. Det er en tryg proces for barnet, hvor det selv fordyber sig i legen og ikke kan gøre noget forkert. Ved hjælp af sandplay kan børn dermed bearbejde og kommunikere med børnepsykologen gennem leg.

SE-terapi  – Somatic Experiencing terapi

SE-terapi bruges især til personer, der har været udsat for et traume. Modsat mange andre terapiformer arbejder man med SE-terapi med de somatiske symptomer – altså de sanselige/fysiske. Metoden har til formål at genskabe balancen i nervesystemet efter et chok, sorg eller et traume.

Kognitiv terapi

Med kognitiv terapi tager udgangspunkt i, at det kognitive – menneskets tanker – ligger til grund for vores følelser, adfærd og hvordan vi oplever verden. Med kognitiv terapi arbejder man med at blive opmærksom på de destruktive eller uhensigtsmæssige tankemønstre og arbejde med at ændre dem. Der vil ofte blive arbejdet med øvelser og værktøjer, der kan bruges i hverdagen. Der er flere videreudviklinger af den kognitive terapi bl.a. kognitiv adfærdsterapi, mindfulness og metakognitiv terapi.

Hvordan foregår et forløb hos en børnepsykolog?

Børnepsykologerne tilbyder terapi for hele familien, individuelle samtaler med forældre eller børnesamtaler. Børnepsykolog er ikke en beskyttet titel, men en betegnelse for psykologer med særlig viden om og erfaring med børn. Alle vores børnepsykologer er autoriserede psykologer. Samtalerne kan foregå i praksis, hjemme hos dig eller online. Hvis du står i en situation, hvor du og din familie ønsker anonym familierådgivning, tilbyder nogle rådgivere telefonsamtaler.

Hvad koster et forløb hos en børnepsykolog?

Nogle børnepsykologer tilbyder at starte op med en indledende gratis samtale eller vejledning over telefon, hvorefter du sammen med psykologen lægger en plan for et eventuelt forløb.

Tal med den enkelte psykolog om priser, og om de er en del af sygesikringen og tilbyder behandling med henvisning, eller om de tilbyder private forløb.